Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 937 7057
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 937 7057

Jégvédekezés

A Körösökön a zavartalan jeges árvizek levezetése érdekében lényeges és eredményes munkálatokat elvégeztek 1990-es évekig. Azokat a kedvezőtlen körülményeket, amelyek a múltban árvízi katasztrófákat idéztek elő, jórészt megszüntették.
A Fehér és Fekete-Körösön teljes egészében elkészült a hullámterek rendezése, a növényzet eltávolítása és a meder állandósítása. A Sebes-Körös szerteágazó, zátonyos medrét szabályozták, s a tisztán tartásról állandóan gondoskodnak.
A Sebes-Körös alsó szakaszán, a Kettős és a Hármas-Körösön a jéglevonulást akadályozó facsoportokat kivágták.
A korábban veszélyt jelentő körösi hidak közül átépült a körösladányi, a köröstarcsai és a dobozi.
Az új hidak szabad nyílásai már a jéglevonulás szempontjából is kedvező méretűek. A régi, szűk nyílású hidakat pedig elbontották.

A parti jég keletkezése -5 Celsius fok körül indul meg, s ha tartós a hideg1-2 nap alatt be is áll. A hidegre forduló időjárással párhuzamosan a folyók vízhozama is lecsökken, s így a jelenség általában keskeny víztükör mellett következik be. Hosszan tartó fagypont alatti hőmérséklet mellett a jég vastagsága a 25-35 cm-t is elérheti. A csapadékból, olvadó hóléből keletkező árhullámok felülről indítják el a jégtömegeket. Nem jellemző, de ritkán előfordul, hogy a Délről érkező meleg légtömegek nem bírnak behatolni a hegyvidékre, s ilyen esetekben a folyók jege helyben elolvad.

Az igazgatóság két jégtörő kisgéphajóval rendelkezik, a Berettyó I. és Berettyó II., melyek az MBSZ gyulai telephelyén, bakokon állva vannak tárolva.
A 24/2012. (V.31.) BM utasítás értelmében a jégtörőhajók december 15-től készültségben vannak, melyek jeges időszakra való felkészítésük minden év november 15-ig megtörténik.
A hajók vízre bocsájtásához a jégtörésre kijelölt szakasz alatti szabad vízfelülethez kapcsolódó, legközelebbi vízre rakó helyet kell kiválasztani /duzzasztók támfalai, komplejárók, felső kar nélküli hidak, stb./
A hajók közúti szállítása vontatott tréleren történik. A hajók fel és lerakásához minimálisan 20 t teherbírású autódarura van szükség.
A hajók ideiglenes vízen történő állomásoztatására a Békési téli hajómenedékben van lehetőség.
Szükség esetén a jégtörő hajók mellet jégrobbantás is bevethető, ami OMIT engedéllyel hajtható végre.