Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 937 7057
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 937 7057

TÁJVÍZHÁZ - múzeum

Tájvízház ajánlókép

  

Cím: Gyula, Városház u. 25.
Telefon: +36 66 526 400/ 22 259 mellék
E-mail: tajvizhazkovizig.hu 

Nyitvatartás:

Hétfő-péntek: 9.00-16.00
Szombat-vasárnap: ZÁRVA

BELÉPŐJEGY
Felnőtt: 1200 Ft/fő
Kedvezményes: 600 Ft/fő (diák, nyugdíjas)
Múzeumpedagógiai óra: 500 Ft/fő (gyulai: 300 Ft/fő)
Tárlatvezetés:
- csoport: 2000 Ft/csoport
- egyéni: 300 Ft/fő

6 év alatt ingyenes

Múzeumpedagógiai órákkal is várjuk a Tájvízházba látogató iskolai csoportokat, a gyógynövények és a fürdőkultúrával kapcsolatos témakörökben. A feldolgozott tananyag mélysége és mennyisége az érdeklődő osztály életkorához igazítható. Bízunk abban, hogy találnak nálunk olyan múzeumi programot, mellyel tartalmasabbá, színesebbé tehetik az iskolai és iskolán kívüli szervezett tevékenységeket. 

Részletes ismertető a múzeumpedagógiai órákról:
A természet gyógyítói - gyógynövények
Fürdőkultúra - fürdő és tisztálkodástörténet

Múzeumpedagógiai óráinkra előzetes bejelentkezés szükséges.

A Tájvízház épülete önmagában is települési érték. Nem csak kora és helyi védettsége miatt, hanem mert lakóinak különleges története van. Az 1859-ben tartott birtokösszeírás és népszámlálás adataiból tudható, hogy a ház tulajdonosa Popp József mézeskalácsos volt, és bérlőként a házban lakott Karl Fischer bécsi festő, a gyulai rajziskola tanára, aki elsősorban attól vált ismertté, hogy tőle vette az első rajzleckéket az akkor Gyulán élő ifjú Munkácsy Mihály, és az ő műtermében találkozott Szamossy Elekkel, aki pártfogásába vette és a művészi pályáján elindította. Popp József halála után fia, Popp Alajos egy idő után felhagyott családja ősi mesterségével, házát átalakítva abban gőz- és kádfürdőt nyitott. A Popp, majd a Mandorf és Lampel család birtokában, az épületben 78 éven keresztül gőz és kádfürdő működött, a gyulai emberek egészségét szolgálva. Az ingatlan 1986-ban került a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésébe, melyben később - meghagyva az eredeti fürdőtereket – múzeumot alapított.

A Tájvízház kiállítás a Körös–vidéki tájról, vizeiről, természeti értékeiről, valamint a gyógyfürdőzésről és a népi gyógyászatról mutat be hasznos ismereteket a nagyközönség számára, szórakoztató, élményt adó módon.

A látogatók léghajós utazást tehetnek a Körösök vidékén, résztvevői lehetnek egy javasasszony perének, bepillantást nyerhetnek a régi idők közfürdőinek hangulatába, megismerhetik a történelmi Magyarország és Közép-Európa leghíresebb gyógyfürdőit, az Alföld gyógyvizeit, a régi magyar fürdőgyógymódokat és Gyula város fürdőtörténetét.

A kiállítóházban található - az országban egyedülálló módon - Dr. Mosonyi Emil vízépítő mérnök, a nemzetközi és hazai vízépítő társadalom és tudományos élet világhírű alkotójának emlékszobája.  A Professzor Úr, dolgozószobája berendezését ajándékozta az emlékszoba létesítéséhez, számos tárgyi- és írásos, képi dokumentációs emlékkel együtt, melyek megismertetik életútjával, munkásságával, személyiségével a látogatókat.

Az időszaki kiállítási tér nyújtotta lehetőségek által, a múzeum bekapcsolódik a város kulturális életébe is, és különböző művészeti ágak képviselőinek biztosít bemutatkozási teret.

A konferenciaterem kisebb létszámú konferenciák, lebonyolítására alkalmas. A terem 86 m2 alapterületű természetes megvilágítású, légkondicionált, internettel, saját hang és rendezvénytechnikával rendelkezik.

A múzeummal szemközt a vízügyi székház patinás épülete áll, mely előtt Bodoki Károly - a folyószabályozások kiemelkedő alakjának - szobra látható.