Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 937 7057
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 937 7057

Takács Lajos születésének 100. évfordulóját ünnepeltük

A Takács Lajos-emléksarok avatása.jpg

2023. szeptember 22-én Takács Lajos egykori vízügyi igazgató születésének 100. évfordulója alkalmából tartottunk ünnepi megemlékezést Mezőberényben. 
Takács Lajos 1923. szeptember 23-án született Gyulán, 1957-ben kezdett a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál dolgozni, 1966 és 1981 között pedig ő volt az első számú vezetője az igazgatóságnak. Gazdag életútjáról születésének 100. évfordulóján egy életutat összefoglaló kiadvánnyal, az általa alapított Bodoki Károly Vízügyi Múzeumban egy emléksarok kialakításával és a Mezőberényi Polgármesteri Hivatalban egy ünnepi rendezvénnyel emlékeztünk meg. 
Az eseményen Beszterczey Attila színművésztől gyönyörű verseket hallhattunk, majd tolmácsolásában rövid betekintést engedtünk Takács Lajos gondolataiba, a 2011-ben megírt önéletrajzának kivonatán keresztül.

Bereczki Zoltánné Takács Mária, Takács Lajos lánya is részt vett az eseményen

A rendezvényen Siklósi István polgármester úr is köszöntötte a megjelenteket, aki szívén viseli a városában található Takács Lajos által 1974-ben alapított múzeum sorsát. A hivatal kezdeményezésére a múzeum a Békés Megyei Értéktárba is bekerült.  
Bak Sándor nyugalmazott igazgató emlékezett meg az egykori vezetőről, kiemelve azt, hogy Takács Lajos a vízügyi igazgatóságok 70 éves történetéből több mint 60 évnek résztvevője, tanúja volt. A vízügyi igazgatás nagy egyéniségei között emlegetjük, aki nemcsak a nyugdíjba vonulásáig, hanem egészen az élete végéig elkötelezte magát a vízügyi szolgálat mellett, 25 évig aktív részese, majd később segítője lett a szervezetnek. 

 

Bak Sándor nyugalmazott igazgató előadása a Mezőberényi Polgármesteri Hivatalban


Az eseményen részt vett Takács Lajos lánya, Bereczki Zoltánné Takács Mária, aki meghatódottan mondta, hogy milyen büszkeséggel töltené el Édesapját, ha hallhatná, hogy milyen szépen emlékeztek meg róla az eseményen. Nagy örömmel fogadta, hogy az általa adományozott hagyatéki tárgyakat a Bodoki Károly Vízügyi Múzeumban – egy emléksarkot kialakítva – bemutatják.

Ünnepélyes szalagátvágás a Takács Lajos-emléksarok előtt
(Balról: Szabó János, Dr. Vasas Ferencné, Bereczki Zoltánné Takács Mária, Siklósi István)

Az esemény a Hosszúfok I. sz. szivattyútelepen található Bodoki Károly Vízügyi Múzeumban folytatódott. Avatóbeszédében dr. Vasas Ferencné a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagja elmondta, hogy az emléksarok kialakításának gondolata 2019-ben vetődött fel, mikor Takács Lajos lánya, édesapja hagyatékából személyes tárgyakat adományozott az igazgatóságnak. Ezen tárgyak most az emléksarok vitrinjében láthatóak. A Baráti Kör nagy örömmel állt az emléksarok kialakításának ügye mellé, hiszen célkitűzésük a vízügyi múlt értékeinek ápolása, különös tekintettel arra is, hogy Igazgató Úr nyugdíjas évei alatt a Baráti Kör tagja is volt. Az esemény végén - az ünnepélyes szalagátvágást követően - átadtuk a nagyközönség részére is a Takács Lajos-emléksarkot.

A Takács Lajosról készült kiadvány letölthető innen.

Szöveg: Pozsárné Kaczkó Zita
Fotó: Bujdosó Szabolcs