KÖR-KÖVIZIG
Akadálymentes változat

KÖVIZIG Székház régi épületrész földszintjének komplex akadálymentesítése - TIOP-3.3.1/A-09/1-2009-0006
Kitöltő Kitöltő Kitöltő




 



 

Kitöltő

Előzmények

Az akadálymentesítés Magyarországon az 1997. évi LXXVIII. törvény által vált kötelezővé, mely szerint minden új építésű vagy felújítandó, átalakítandó középület tervezésekor és annak kivitelezése során kötelezően figyelembe kell venni az akadálymentesítés szempontjait is. Az 1998. évi XXVI. törvény már konkrét szabályozást ad.

Jelenleg a központi közigazgatási szervek felelősségi körébe tartozó középületeknek kevesebb, mint a fele akadálymentes. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Gyula, Városház utca 26. szám alatt (hrsz 4466) elhelyezkedő központi épülete sem akadálymentesített. Az épületbe való bejutás, az épületen belüli közlekedés és ügyintézés nehézkes a fogyatékos személyek, időskorúak, babakocsit használó, mozgásukban vagy kommunikációjukban, egyéb okok miatt korlátozott ügyfelek számára.

A TIOP 2009-ben megnyitott "A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése" című pályázati konstrukciója lehetőséget teremtett arra, hogy a KÖVIZIG Székház régi épületrész földszintjének komplex, azaz fizikai és infó-kommunikációs akadálymentesítéshez szükséges beavatkozásokat elvégezhessük Európai Uniós források felhasználásával a fogyatékkal élők életminőségének javítása, valamint a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés elősegítése érdekében.

Az Igazgatóság székháza több ütemben készült. Az épület legelső szárnyát 1801-ben kezdték el építeni egy hattagú család, és üzletei számára. 1863-tól a Békés Megyei Takarékpénztári Egyesület rendezte be irodáit a földszinten, míg az emeleten iskola működött. Az első átalakításokat, és bővítéseket is ők végezték. Mai szerkezeti formáját 1972-re nyerte el. Az épületben 1953 óta működik a Vízügyi Igazgatóság. 2007-ben székházát helyi egyedi védettségű épített értékké nyilvánították. Az épület műemléki jelentőségű területen helyezkedik el.

Székház - Déli homlokzat
A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi székház déli homlokzata a főbejárattal


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

  Kitöltő