Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Központi telefon: 06-66-526-400
Országos Vízügyi Főigazgatóság
Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság
Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Országos Vízügyi Főigazgatóság
Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Országos Vízügyi Főigazgatóság
Gyengénlátóknak
Címünk:
5700 Gyula, Városház u. 26.
Telefon: 36-66-526-400
Központi állandó ügyelet:
Mobil: 36-30-937-7057

Hírek

Tájékoztatás egyes holtágak nyári üzemi vízszintjének átmeneti csökkentéséről

2016.07.29. 09:13

A 2016. év eltelt időszakának időjárási szélsőségei már eddig is több alkalommal rendkívül nagy intenzitású és mennyiségű, területileg sokszor egyenetlen, de akár nagyobb térségre is kiterjedő záporokat, csapadékhullást okoztak. Ezek hatására az általában szárazabb jellegű nyári időszakban is bizonyos területeken jelentős belvízelöntések keletkeztek. Igazgatóságunk egyik legfontosabb alaptevékenysége a belvízzel elöntött területekről származó víz közvetett vagy közvetlen elvezetése, a vonatkozó üzemelési szabályzat szerint. Ennek érdekében szakmailag szükségessé vált - mivel 2016. év nyarán a korábbi évekhez viszonyítva is rendkívül nagy belvíz tömeget kellett/kell elvezetnünk- hogy a belvíztározási funkcióval rendelkező egyes holtágainkat alkalmassá tegyük a rendkívül nagy intenzitással befolyó belvíz fogadására. Ezzel a tevékenységünkkel biztosítjuk, hogy a belvízelvezető csatornákon érkező belvizek a lehető legkisebb károsodással legyenek levezethetők. Ezt a speciális időjárási körülmények miatt kényszerűségből alkalmazott nyári vízszintcsökkentést az érintett holtágainkon a meteorológiai előrejelzések szerint, illetve a továbbiakban még várható csapadék mennyiségek függvényeként vagyunk kénytelenek alkalmazni, illetve lesz lehetőségünk fokozatosan megszüntetni.

A Siratói és a Peresi Holtág vízszintcsökkenésével kapcsolatosan az alábbi tájékoztatást adjuk:

Gyomaendrőd, Dévaványa és Mezőtúr települések egyes külterületi részeit mentesítő belvízelvezető csatornáinak befogadója a Siratói és a Peresi-holtág, mely holtágak vizeit a Siratói, illetve a Peresi szivattyútelep emeli át a Hármas-Körös folyóba. A holtágak üzemi vízszintre való visszapótlása a belvízhelyzet csökkenését követően folyamatosan meg fog történni. A holtágak előírt nyári üzemi vízszintre való tényleges időpontját - a leírtakból következően- jelenleg pontosan meghatározni nem lehet.

Kérjük, a leírtakban foglaltak tudomásulvételét és - mint a természeti körülményektől függő kényszerű szakmai intézkedés - elfogadását.

Vissza a hírekhez
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Központi telefon: 06-66-526-400